کد مطلب: 

286778

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس: دانش بنیان و مردمی بودن محورهای مهم تحول حکمرانی هستند

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت: مردمی بودن و دانش بنیان بودن، محورهای اصلی تحول در عرصه های مختلف حکمرانی هستند که انجمن های علمی در محل تلاقی این دو مفهوم قرار گرفته اند.
بابک نگاهداری

به گزارش سیتنا، بابک نگاهداری، شنبه شش آبان ۱۴۰۲ در بیستمین سالگرد تأسیس شورای انجمن های علمی ایران اظهار کرد: دو محور مهم تحول در همه عرصه های نظام حکمرانی، از جمله علم و فناوری و انجمن های علمی، موضوع دانش بنیان بودن و مردمی بودن است.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بشر پس از پشت سر گذاشتند دوران های مختلف کشاورزی، تجاری، صنعتی، به عصر دانایی و عصر هوشمندی رسیده، گفت: از ۱۹۵۰ تا الان شاهدیم که همه تحولات اقتصادی دنیا ریشه در علم و فناوری و دانش بنیان دارد.

وی با بیان اینکه در دنیای جدید حتی قدرت هم دانش بنیان شده، گفت: از زمانی که هوش مصنوعی آمده، در رابطه حاکمیت با مردم و حکمرانی در همه حوزه ها مانند اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و ... اثرگذار است.

نگاهداری ادامه داد: به نظر من در جامعه‌ای که اسلامی است، تحول با محوریت علم و فناوری اهمیت دوچندان پیدا می‌کند.

وی با مقایسه بین نظام غربی که همه ارجاعات خود را به اقتصاد داده و نظام اسلامی هدف غایی را تربیت انسان های متعالی قرار داده است، گفت: اگر تمام ارجاعات نظام غربی به اقتصاد است و تمام ارجاعات نظام اسلامی به نهاد علم و فرهنگ است، بنابراین هرمقدار که محوریت جامعه را به نهاد علم بدهیم، در واقع در بستر دینی اداره جامعه حرکت می کنیم.

تعلیم و تربیت انسان، هدف اصلی نظام اسلامی

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه محور دوم تحول مردمی سازی است، گفت: اگر یک نظام اجتماعی، هدف اصلی خود را بر تعلیم و تربیت انسان قرار دهد، باید اجازه دهد که جامعه به مدرسه اجتماعی تبدیل شود و در این جامعه افراد فرصت آزمون و خطا داشته باشند.

وی ادامه داد: در این آزمون و خطاها است که انسان آموزش می‌بیند، بالنده می‌شود، هوش اجتماعی جامعه افزایش می‌یابد و استعدادها دیده می‌شوند. اگر چنین شرایطی را برای جامعه فراهم نکنیم، اجتماع را از بستر دینی دور کرده‌ایم. ‌

نگاهداری با بیان اینکه انجمن‌های علمی محل تلاقی مردمی بودن و دانش بنیان بودن جامعه در تحول جامعه هستند، گفت: این انجمن‌ها حلقه‌های میانی بین نظام حکمرانی و مردم هستند و جنس کار این انجمن‌ها هم دانش بنیان و علمی است. بنابراین انتظار می‌رود که انجمن‌های علمی به عنوان پیشروان عرصه تحول، که دانش بنیان و مردمی است، حرکت کنند.

ظرفیت های انجمن های علمی در تحولات آینده

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ظرفیت انجمن‌های علمی برای دنبال کردن برخی کارها بیشتر است، گفت: به عنوان نمونه بحث توسعه و تقویت شبکه ارتباطات فراملی، تقویت و ارتقای نفوذ پژوهش و حل مسائل جامعه و صنعت می‌توان نام برد.

وی حوزه دیگر را که در انجمن های علمی قابل پیگیری است، توسعه پژوهش های میان رشته‌ای دانست و گفت: این انجمن‌ها در افزایش مرجعیت علمی نیز سهیم هستند.

نگاهداری افزود: مرجعیت علمی از افراد شروع و به نهادها منتقل می‌شود و از طریق نهادها به نسل‌های آینده می‌رسد و انجمن‌های علمی می‌توانند نقش انتقال فردی به نهادی را به عهده گرفته و پیشران تحولات آینده در عرصه علم باشند.
 
وی با اشاره به رشد زیست بوم دانش بنیان کشورمان در سال‌های اخیر، گفت: در کشور ما ۱.۹۶ درصد از علم جهان تولید می‌شود درحالیکه تنها یک درصد جمعیت جهان در ایران زندگی می کنند.  

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ۱۶۶ مجله نمایه شده در مجموعه وب او ساینس از سوی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشورمان نمایه شده و از سوی دیگر پژوهشگران ما توانسته ‌اند در شاخص درصد مقالات ۱ و ۱۰ درصد برتر دنیا، به رتبه ۱۳ و در شاخص مقالات پراستناد دنیا در رتبه ۱۴ قرار گیرند.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به همکاری ‌ای مرکز پژوهش های مجلس با انجمن های علمی، اندیشکده ها و پژوهشکده ها گفت: ما با دعوت از نخبگان و پژوهشگران در حوزه های مختلف در نشست های تخصصی، از ظرفیت آنان در کار کارشناسی و پژوهشی و اثربخشی آن در سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری استفاده می کنیم.

نگاهداری همچنین به امضای تفاهم نامه مرکز پژوهش‌های مجلس با چند انجمن علمی برای استفاده از ظرفیت پژوهشگران در فعالیت های پژوهشی برای قانونگذاری کارآمدتر اشاره کرد.

انتهای پیام

به این محتوا امتیاز دهید: 

میانگین: 5 (1 vote)
سیتنا 3
2023-10-29 10:43

افزودن دیدگاه جدید