کدخبر :335087 19 4700
22 فروردین 1405 - 13:53

چرا اینترنت به زیرساخت حیاتی تبدیل شده است؟

بررسی تجربه کشورهای مختلف در شرایط بحرانی نشان می‌دهد که اقتصاد دیجیتال در مقایسه با بخش‌های سنتی، تاب‌آوری بیشتری دارد؛ عاملی که ریشه در وابستگی کمتر به مکان فیزیکی و امکان دورکاری دارد، مشروط بر حفظ دسترسی پایدار به اینترنت.

متن خبر

به گزارش سیتنا، در زمان بحران‌های بزرگ مانند جنگ، بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی که به زیرساخت‌های فیزیکی، حمل‌ونقل و حضور نیروی انسانی وابسته‌اند با اختلال یا توقف مواجه می‌شوند. با این حال تجربه سال‌های اخیر در برخی کشورها نشان می‌دهد همه بخش‌های اقتصاد به یک اندازه آسیب‌پذیر نیستند و اقتصاد دیجیتال در بسیاری از موارد توانسته فعالیت خود را ادامه دهد.

عامل اصلی این تاب‌آوری، دسترسی پایدار به اینترنت است؛ زیرساختی که امروز فراتر از یک ابزار ارتباطی، به یکی از پایه‌های اصلی فعالیت‌های اقتصادی تبدیل شده است.

تجربه اوکراین نمونه‌ای قابل توجه در این زمینه به شمار می‌رود. با وجود آسیب گسترده به زیرساخت‌های فیزیکی این کشور پس از آغاز جنگ در سال ۲۰۲۲، شبکه اینترنت در سطح ملی هیچ‌گاه به طور کامل از کار نیفتاد. در حالی که هزاران ایستگاه مخابراتی و ده‌ها هزار کیلومتر فیبر نوری آسیب دید، اپراتورها با بازسازی سریع شبکه، ایجاد سایت‌های جدید و استفاده از فناوری‌هایی مانند اینترنت ماهواره‌ای توانستند اتصال ارتباطی کشور را حفظ کنند. نتیجه این پایداری آن بود که صنعت فناوری اطلاعات اوکراین همچنان فعال باقی ماند و صادرات خدمات IT این کشور در سال ۲۰۲۴ به حدود ۶.۴۵ میلیارد دلار رسید.

روسیه نیز نمونه دیگری از اهمیت پایداری شبکه ارتباطی است. با وجود تحریم‌های گسترده و خروج بسیاری از شرکت‌های فناوری خارجی پس از جنگ اوکراین، اینترنت در این کشور به طور کامل قطع نشد و خدمات آنلاین داخلی به فعالیت خود ادامه دادند. با این حال محدودیت‌ها و اختلال‌های اینترنتی باعث شد سرعت رشد اقتصاد دیجیتال کمتر از ظرفیت بالقوه آن باشد.

در مقابل، تجربه غزه نشان می‌دهد قطع گسترده اینترنت می‌تواند بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی را متوقف کند. در برخی مقاطع جنگ، اتصال اینترنت در این منطقه تقریباً به طور کامل قطع شد و حتی ارتباطات مالی، خدمات امدادی و هماهنگی‌های سازمانی نیز با اختلال جدی مواجه شد.

بررسی این تجربه‌ها نشان می‌دهد یکی از دلایل تاب‌آوری بیشتر اقتصاد دیجیتال در بحران‌ها، وابستگی کمتر آن به مکان فیزیکی است. بسیاری از خدمات فناوری اطلاعات، توسعه نرم‌افزار و خدمات آنلاین می‌توانند از طریق دورکاری و با تیم‌های توزیع‌شده در نقاط مختلف ادامه یابند؛ مشروط بر آنکه اتصال پایدار به اینترنت برقرار باشد.

در ایران نیز تجربه همه‌گیری کرونا نشان داد که در شرایط تعطیلی بسیاری از فعالیت‌های حضوری، بخش‌هایی از اقتصاد دیجیتال از جمله تجارت الکترونیکی، خدمات آنلاین و پلتفرم‌های دیجیتال توانستند به فعالیت خود ادامه دهند و حتی رشد قابل توجهی را تجربه کنند. در مقابل، اختلال یا قطع اینترنت در دوره‌های مختلف نشان داده است که محدودیت دسترسی به شبکه می‌تواند به سرعت فعالیت بسیاری از کسب‌وکارهای آنلاین را مختل کند.

امروزه در کنار زیرساخت‌هایی مانند انرژی و حمل‌ونقل، اینترنت نیز به یکی از زیرساخت‌های حیاتی اقتصاد تبدیل شده است. پایداری شبکه ارتباطی می‌تواند به کسب‌وکارها اجازه دهد حتی در شرایط بحران فعالیت خود را ادامه دهند و بخشی از فشارهای اقتصادی را کاهش دهند. تجربه کشورهای مختلف نشان می‌دهد هرچه زیرساخت ارتباطی پایدارتر و منعطف‌تر باشد، توان اقتصاد برای عبور از بحران‌ها نیز بیشتر خواهد بود.

از این منظر، توسعه و تقویت زیرساخت‌های ارتباطی تنها یک موضوع فناورانه یا خدماتی نیست، بلکه بخشی از راهبردهای کلان تاب‌آوری اقتصادی کشورها محسوب می‌شود. سرمایه‌گذاری در شبکه‌های ارتباطی، افزایش ظرفیت پهنای باند، گسترش فیبر نوری و ایجاد معماری‌های شبکه‌ای مقاوم می‌تواند به کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد در شرایط بحرانی کمک کند.

در چنین چارچوبی، نقش اپراتورها و شرکت‌های مخابراتی در حفظ پایداری شبکه و توسعه زیرساخت‌های ارتباطی اهمیتی دوچندان پیدا می‌کند. هرچه شبکه‌های ارتباطی گسترده‌تر، پایدارتر و منعطف‌تر باشند، امکان ادامه فعالیت کسب‌وکارها، خدمات عمومی و ارتباطات اقتصادی در شرایط دشوار نیز بیشتر خواهد بود؛ موضوعی که اهمیت اینترنت را به عنوان یکی از پایه‌های اصلی اقتصاد دیجیتال بیش از پیش برجسته می‌کند.

انتهای پیام

4700
نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

سامان رضائی
از نت بلاکس هم خواهشا پست بزارید
سجاد ص
1000 ساعت.
بدون نام
1008 ساعت
قلی
تو این کشور دیگه چیزی به اسم اینترنت نداریم . می‌دونین الان روزای خوبمونه ممکنه بخندید ولی هست . اگر یه روزی اینترنت وصل بشه کشور با بی سابقه ترین موج مهاجرت روبرو خواهد شد چون هیچ متخصصی مخصوصا متخصصینی که با اینترنت سرو کار دارن عقلشو از دست نداده که بمونه و دوباره اینترنت و سر هر بهونه ای روش قطع کنند و بیکار بشه (که قطعا خواهند کرد)
ایرانی بدبخت
تا آخر تابستون که وصل نمیشه تازه اونموقع اگر بتونیم شیکم خودمون رو سیر کنیم هنر کردیم مهاجرت پیش کش
یک بیچاره
من از شما خواهش می‌کنم که از هر کسی که میداند بپرسید که آیا اینترنت دیگر قرار نیست برای عموم به حالت قبلی باز گردد؟ خواهش می‌کنم که راستش رو بگید که اگر که اینجوریه ما بدونیم چه خاکی به سرمون بریزیم
بدون نام
نه عزیزم.گفتن تا آخر تابستون وصل نمیشه.
قلی
خیلی خنده دار بود !!!! وصل نشدنش قطعا طول می‌کشه ولی وقتی نمیدونی مردمو نا امید نکن مردم بدبخت هستن به اندازه کافی
این فقط یه حدسه ولی واقع گرایانس: هر موقع جنگ کامل تموم بشه که بنظرم ۲ ماهه دیگه از الان
بدون نام
میشه بگید این تاریخ رو از کجا میارین؟
احمد
کی و کجا گفته که تا آخر تابستون وصل نمیشه الکی دروغ نگو مردم مسخره شما نیستن
آرش
خصوصی به خودت گفتن؟؟
بدون نام
اینترنت توی ایران هیچ وقت پایدار نبوده
بدون نام
نت و وصل کنید
بدون نام
با این روند روزی میرسه باید متخصص فناوری وارد کنید چون کسی نمیمونه
KnightAmIr
کامنت منو جدیدا تایید نمیکنید چ دلیلی داره
بدون نام
امیدوارم اینترنت «هرچه زودتر» وصل بشه..
بدون نام
لطفا پیگیر برقراری اینترنت باشید دوستان سیتنا پیگیری کنید همه کسب و کارهای ما خوابیده ......
it
صحبتم با اون هایی هست که مردم به اندازه کافی درگیرن ولی هی میان میگن دیگه وصل نمیشه و تابستون و سال دیگه و...
لطفا تراوشات ذهنی خودت رو جای دیگه تخیله کن باشه
این خواهش نیست، قطعیت مطلقه
من تا به حال پیام نذاشتم و الان هم از قشر خودم می‌گم. من یک کنکوری هستم. قبل از جنگ،ما خودمان مشکلات زیادی داشتیم، ایرادات در مصوبات، برگزاری و تصحیح در مقاطعی مثل امتحانات نهایی، اما همه داشتند تلاش می‌کردند. اینترنت قطع شد، بدون صدایی که از طرف ما باشد، تصمیماتی گرفته شد در خاموشی دیجیتال. از طرفی دیگر کنکور هزینه های بسیاری دارد، کتاب ها، آزمون ها، کلاس ها، خیلی ها توانایی تامین همه را نداشتند ولی حداقل می‌تونستند از فایل های دیگران که منابع خود را به همین نیت به اشتراک می‌گذاردند، استفاده کنند و حداقل کمی، کمی دلگرمی بود که تا حدی بتوانند با وجود تحصیلات طبقاتی تلاش خود را بکنند بلکه به دانشگاهی راه بیابند. تما اینترنت قطع شد، دسترسی ها از بین رفت، کلاس ها وقفه خوردند، (مدارس هم هیچ وقت کوچکترین اندازه ای در کنکور موفقیت آمیز عمل نمی‌کند، هیچ مدرسه ای) و جنگ هم در مناطق اصلی کشور باعث شد خیلی ها شرایط سخت درس و تمرکز رو بگذرانند. و الان، الان ما موندیم و نبود نت، خیر، مدرسه تلویزیونی صداوسیما برای موفقیت در کنکور اصلا کافی نیست، هیچ عدالتی وجود ندارید، حداقل با دریافت فایل کتاب ها و آزمون ها و کلاس ها، قشر متوسط و پایین جامعه می‌تونستند به شرایط نسبتا بهتری دست پیدا کنند. اما الان ما موندیم و اقتصادی که تضمین میده درس خوندن همچنان طبقاتی خواهد بود و مسئولاتی که بدون کوچکترین دلسوزی ای بدترین تصمیمات رو در رابطه با مصوبات کنکور و تعویق می‌گیرند. انتظار ندارم کسی بیاد کمک برای ما، واقعا، ولی حداقل اینترنت را آزاد کنید تا ما بتونیم خودمان فریاد خودمان را به گوش این مسوولان برسانیم.

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.