کدخبر :326223 پرینت
12 مهر 1404 - 16:16

هفته جهانی فضا ۱۴۰۴؛ نمایش دستاوردهای ایران در مسیر زندگی در فضا

مراسم هفته جهانی فضا ۱۴۰۴ با شعار «زندگی در فضا» در تهران برگزار شد و دستاوردهای علمی و فناوری ایران در حوزه فضایی، از پرتاب ماهواره تا توسعه کپسول‌های زیستی و زیرساخت‌های پرتاب، به نمایش گذاشته شد.

متن خبر

به گزارش خبرنگار سیتنا،مراسم هفته جهانی فضا با شعار «زندگی در فضا» در تهران برگزار شد و فرصتی برای نمایش دستاوردهای علمی و فناوری ایران در حوزه فضایی فراهم کرد. این رویداد که با حضور پژوهشگران، نمایندگان دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، سازمان فضایی ایران و وزارت ارتباطات برگزار شد، بر ترویج فرهنگ فضایی و هم‌افزایی جامعه علمی تأکید داشت. 

سخنرانان کلیدی از پیشرفت‌های کشور در حوزه ماهواره‌ها، کپسول‌های زیستی، و زیرساخت‌های پرتاب سخن گفتند و کاربردهای فناوری فضایی در زندگی روزمره را برجسته کردند.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ستار هاشمی، با اشاره به جایگاه ویژه صنعت فضایی، گفت: «ما سرسوزنی از جهان هستی هستیم، اما با گام‌های محکم به مدار ۳۶ هزار کیلومتری و ماهواره‌های زمین‌ثابت می‌رسیم. ایستگاه‌های ماهواره‌ای سلماس و چناران تا پایان مهر ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسند و پایگاه پرتاب چابهار با ۹۳ درصد پیشرفت، به زودی افتتاح خواهد شد.»
وی افزود که موفقیت ماهواره ناهید ۲ در انتقال پیام و تماس، نویدبخش توسعه مخابرات فضایی است و تأکید کرد: «در دولت چهاردهم، پرتاب‌ها برای خدمت به مردم و جلب رضایت آن‌هاست که برکت می‌آورد.»

ستار هاشمی

در ادامه، دکتر حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران، از دستاوردهای برنامه فضایی کشور سخن گفت: «پس از پرتاب موفق کپسول زیستی کوثر در سال ۱۴۰۱، دو کپسول جدید ۵۰۰ و ۱۵۰۰ کیلوگرمی در حال توسعه است که مدل بزرگ‌تر برای حمل محموله‌های انسانی طراحی شده و تست‌های اولیه آن امسال آغاز می‌شود.»

وی با اشاره به رکورد پرتاب ۶ محموله فضایی در سال ۱۴۰۳، افزود: «ماهواره کوثر ۱.۵، ساخته‌شده توسط بخش خصوصی، با قابلیت تصویربرداری وسیع در حال تست نهایی است و تا پایان سال پرتاب می‌شود. هدف ما پرتاب ۲۰ ماهواره تا پایان ۱۴۰۴ و دستیابی به پرواز انسانی زیرمداری است.» سالاریه همچنین از تکمیل فاز اول پایگاه چابهار و توسعه زیرساخت‌های زمینی برای دریافت داده‌های ماهواره‌ای خبر داد.

حسن سالاریه

وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه فضایی ایران، ارزش رویدادهای ترویجی را هم‌تراز پرتاب ماهواره دانست و اظهار داشت: «این رویدادها با ایجاد علاقه در نسل جوان، آینده صنعت فضایی را تضمین می‌کنند. پژوهشگاه ما با ساختار محصول‌محور، زیرسیستم‌های بومی و بسترهای تست توسعه داده و آزمایشگاه‌های کمیاب در آسیا-اقیانوسیه را ارائه می‌دهد.» 

وی افزود: «ماهواره ناهید ۲ عملکرد خوبی داشته و کاربردهای فضایی در کشاورزی و مدیریت منابع آب گسترش می‌یابد. آزمایشگاه یک‌تنی ما تا سال ۱۴۰۷ آماده خواهد شد.»

وحید یزدانیان

دکتر فاطمه صادقی کیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه هوافضا، بر سرریز دانش فضایی به زندگی روزمره تأکید کرد: «چالش‌های بی‌وزنی و تشعشعات فضایی به درمان بیماری‌هایی مثل سرطان و پوکی استخوان کمک کرده است. کشت گیاهان مقاوم با ۹۰ درصد صرفه‌جویی آب و عایق‌بندی پیشرفته با پرینت سه‌بعدی از دستاوردهای فضایی برای زمین است.»

وی ایران را با برنامه‌های ۱۰ ساله در این مسیر فعال دانست.

فاطمه صادقی کیا

در همین راستا، دکتر نصیری از دانشگاه علم و صنعت ایران، ماه را «قاره هشتم» زمین خواند و گفت: «منابع ارزشمندی مانند هلیوم-۳ انگیزه مأموریت‌های مدرن به ماه است. ما برای اولین بار خاک ماه را شبیه‌سازی کردیم و کشاورزی با گیاهانی که چرخه اکسیژن و دی‌اکسید کربن ایجاد می‌کنند، بررسی شد. سازه‌های اوریگامی و پرینت سه‌بعدی برای مسکونی‌سازی ماه در حال توسعه است.»

دکتر نصیری

دکتر اصفهانیان از شرکت دانش‌بنیان مانا نیز با روایتی از عشق کودکی به نجوم، اظهار داشت: «از رصد ستارگان در کاشان تا همکاری با ناسا و پروژه LPM با چین پیش رفتم. این ابزار برای اندازه‌گیری پلاسمای ماه در مأموریت Chang'e 8 طراحی شده و با وجود چالش‌های مذاکره با چین، طراحی ما تأیید شده است.»

این مراسم با نمایش دستاوردهایی مانند شبیه‌سازی خاک ماه، توسعه کپسول‌های زیستی، و تکمیل زیرساخت‌های پرتاب، عزم ایران را برای پیشرفت در علوم فضایی نشان داد. سخنرانان بر کار تیمی، همکاری‌های بین‌المللی، و اهمیت ترویج فرهنگ فضایی تأکید کردند. هفته جهانی فضا با کارگاه‌ها و نمایشگاه‌های تخصصی ادامه دارد و فرصتی برای جلب توجه نسل جوان به این حوزه فراهم می‌کند.

دکتر اصفهانیان

انتهای پیام

گزارش از سارا استوار

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.