هزینه پایین برق در ایران؛ عامل تبدیل کشور ما به مقصدی جذاب برای استخراج رمزارزها
براساس برآوردهای موسسههای مختلف بینالمللی، ایران تا سال ۲۰۲۱ حدود ۴.۵ تا ۷ درصد از کل شبکه بیتکوین جهان را به خود اختصاص داده بود، لذا همزمان با تداوم خاموشیهای برق در ایران میتوان گفت آنچه کشور ما را به یکی از مقاصد جذاب برای استخراج رمزارزها تبدیل کرده است هزینه پایین برق بهویژه در مناطق صنعتی و کشاورزی است.
به گزارش سیتنا، همزمان با تداوم خاموشیهای برق در ایران، توجهها دوباره به نقش مزارع استخراج رمزارز (ماینرها) در بحران انرژی جلب شده است. ماینرها به دلیل مصرف بالای برق، بهویژه با آغاز فصل گرما، یکی از عوامل تشدید ناترازی تولید انرژی و مصرف برق به شمار میروند؛ این در حالی است که تعداد قابلتوجهی از آنها بدون مجوز قانونی فعالیت میکنند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در حاشیه جلسه هیئت دولت چهارشنبه هفتم خردادماه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار سیتنا پیرامون افزایش ناترازی انرژی و نحوه برخورد با استخراجکنندگان غیرمجاز رمزارز، گفت: یکی از راهبردهای جدی وزارت نیرو، شناسایی و برخورد با استخراجکنندگان غیرمجاز رمز ارز است. تاکنون بیش از ۲۴۷ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز شناسایی و کشف شدهاند.
وی افزود: دولت با جدیت این مسیر را دنبال میکند و برخورد قانونی با متخلفان قطعی است. موضوع شناسایی مزارع غیرمجاز رمز ارز به یک مسیر جدی و اولویتدار در وزارت نیرو تبدیل شده است.
تا کنون بیش از ۲۴۷ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز با مجموع مصرف ۸۸۰ مگاوات برق کشف و جمعآوری شده است.
در همین رابطه، مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفتوگو با خبرنگار سیتنا اعلام کرد: تا کنون بیش از ۲۴۷ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز با مجموع مصرف ۸۸۰ مگاوات برق کشف و جمعآوری شده است اگر قرار بود برای این میزان مصرف نیروگاه احداث شود، نیاز به ساخت ۱۳۲۰ مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی داشتیم.
به گفته رجبی مشهدی، برآوردها نشان میدهد که حدود ۱۵۰۰ مگاوات مزارع استخراج رمزارز دیگر به صورت غیرمجاز در کشور فعال هستند، این آمار از طریق تحلیلهای مبتنی بر دادههای اینترنتی، اتصال به استخرهای رمزارز و استفاده از VPNها به دست آمده است.
کارشناسان به این موضوع اشاره دارند که با در نظر گرفتن میانگین ۵۰۰ تومان یارانه به ازای هرکیلووات برق، برای استخراج هر واحد بیتکوین در ایران، حدود ۳۵ میلیون تومان یارانه دولتی مصرف میشود. رشد نرخ بیتکوین و برخی رمزارزهای شناختهشده موضوع استخراج رمزارز را به تجارتی پرسود بدل کرده است.
هزینه پایین برق بهویژه در مناطق صنعتی و کشاورزی، ایران را به مقصدی جذاب برای استخراج رمزارز تبدیل کرده است.
آنچه ایران را به یکی از مقاصد جذاب برای استخراج رمزارزها تبدیل کرده است هزینه پایین برق بهویژه در مناطق صنعتی و کشاورزی است. براساس برآوردهای موسسههای مختلف بینالمللی، ایران تا سال ۲۰۲۱ حدود ۴.۵ تا ۷ درصد از کل شبکه بیتکوین جهان را به خود اختصاص داده بود. در این میان پس از محدود شدن استخراج رمزارز در چین بسیاری از استخراجکنندگان چینی به دنبال مقصدهای جدید بودند و ایران نیز به دلیل امتیازهای مختلف بهخصوص در زمینه برق ارزان به مقصد مطلوب ماینرهای چینی بدل شد.
با در نظر گرفتن سهم متفاوت یارانههای برق در ایران، بهویژه برای مناطق مختلف کشور که براساس میزان گرما تقسیمبندی شده، در استانهایی چون یزد، زنجان و سیستان و بلوچستان و برخی شهرهای شمالی نیز حضور ماینرهای اتباع کشور چین محتمل است.
هزینه برق برای تولید بیتکوین در چین طی فصل تابستان ۲.۵ برابر بیشتر از ایران و در فصل زمستان ۶.۶ برابر است.
براساس دادههای کارشناسان جهانی، «هر کیلو وات ساعت برق در ایران با قیمت ۰.۰۰۶ دلار به فروش میرسد. در حالی که هزینه برق ارائهشده در منطقه جنوب غربی چین در تابستان به حدود ۰.۱ یوان (۰.۰۱۵ دلار) در هر کیلووات ساعت میرسد و در فصل زمستان نیز تا ۰.۰۴ دلار در هر کیلووات ساعت افزایش مییابد.» این اعداد نشاندهنده این واقعیت است که هزینه برق برای تولید بیتکوین در چین طی فصل تابستان ۲.۵ برابر بیشتر از ایران و در فصل زمستان ۶.۶ برابر است.
برآوردها نشان میدهند که حدود ۷۰۰ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز در ایران فعال است. مجموعه دستگاههایی که بدون پرداخت هزینه واقعی برق، از شبکه عمومی استفاده میکنند و مصرفی معادل ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مگاوات برق دارند. این عدد تاثیر قابلتوجهی بر ناترازی شبکه برق کشور دارد، اگرچه صاحبنظران یادآور میشوند که با توجه به تنوع دستگاهها و میزان متفاوت مصرف آنها و نبود شفافیت لازم نمیتوان سهم دقیق این تجهیزات در مصرف برق را به دست آورد.
وزارت نیرو و شرکت توانیر باید نقاطی را که در پیک مصرف، مصرف برق بالایی دارند را ردیابی و دلیل آن را بررسی کنند.
رضا سپهوند عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جلوگیری از استخراج غیرقانونی ماینرها که مصرف بالایی را به خود اختصاص داده اند، توسط دستگاه های ذیربط از اهمیت ویژه ای برخوردار است و تاثیر زیادی در رفع ناترازی برق دارد، تاکید کرد: وزارت نیرو و شرکت توانیر باید نقاطی را که در پیک مصرف،مصرف برق بالایی دارند را ردیابی و دلیل آن را بررسی کنند، اگر آن مناطق سندی برای پرداخت هزینه برق خود ندارند،حتما ماینر هستند.
مردم در صورت مشاهده ماینرهای غیرمجاز، آن را از طریق سامانه پیامکی ۳۰۰۰۵۱2۱ گزارش دهند.
مدیرعامل توانیر در ادامه گفتوگو با سیتنا از مردم خواست در صورت مشاهده ماینرهای غیرمجاز، آن را از طریق سامانه پیامکی ۳۰۰۰۵۱2۱ گزارش دهند.
وی افزود: میزان پاداش برای گزارش هر دستگاه ماینر یک میلیون تومان است؛ سقف پاداش که پیشتر ۵۰ میلیون تومان بود، اکنون به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
رجبی مشهدی یکی از راههای شناسایی ماینرهای غیرمجاز را الگوی مصرف برق غیرعادی در قبوض خانوارها دانست و گفت: در صورت شناسایی، ابتدا تذکر داده میشود، سپس برق قطع و پس از جریمه وصل میشود، در موارد تکرار، دستگاهها توقیف شده، برق قطع و فرد متخلف از انشعاب محروم میشود.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید