کدخبر :335381 416 156026
29 فروردین 1405 - 16:36

از قطعی تا اتصال؛ چرا اینترنت به‌صورت تدریجی در حال بازگشت است؟

فارغ از شرایط کشور و جنگ تحمیلی، بررسی‌های فنی سیتنا نشان می‌دهد بازگشت اینترنت پس از قطعی طولانی مدت اینترنت بین‌الملل لزوماً به‌صورت یک‌باره و کامل اتفاق نمی‌افتد، بلکه فرآیندی تدریجی و مرحله‌ای است که با هدف بازگرداندن پایداری به شبکه انجام می‌شود.

متن خبر

به گزارش سیتنا، در پی قطعی اینترنت بین‌الملل طی هفته‌های گذشته، اکنون نشانه‌هایی از بازگشت اتصال در کشور مشاهده می‌شود؛ اما این بازگشت برخلاف انتظار عمومی، به‌صورت یک‌باره و کامل اتفاق نمی‌افتد و به شکل تدریجی در حال انجام است. دلیل این موضوع به ساختار پیچیده اینترنت برمی‌گردد. اینترنت یک سیستم ساده و یکپارچه نیست که با یک «دکمه روشن» به‌طور کامل فعال شود، بلکه از شبکه‌های متعدد، مسیرهای ارتباطی مختلف و اپراتورهای گوناگون تشکیل شده است که باید همگی به‌درستی با یکدیگر هماهنگ شوند.

به زبان ساده، پس از یک قطعی اینترنت بین‌الملل طولانی، همه این مسیرها و ارتباط‌ها نیاز دارند دوباره بررسی، تنظیم و فعال شوند. اگر این کار به‌صورت ناگهانی انجام شود، ممکن است باعث ایجاد اختلال گسترده، کندی شدید یا حتی قطعی مجدد در برخی بخش‌ها شود. از طرف دیگر، حجم تقاضای کاربران نیز نقش مهمی دارد. 

زمانی که اینترنت پس از یک دوره قطع طولانی بازمی‌گردد، میلیون‌ها کاربر به‌طور هم‌زمان تلاش می‌کنند به اینترنت متصل شوند. این حجم ناگهانی از درخواست‌ها می‌تواند فشار زیادی به شبکه وارد کند و کیفیت اتصال را کاهش دهد. به همین دلیل، بازگشت اینترنت به‌صورت مرحله‌ای انجام می‌شود؛ به این معنا که مسیرهای ارتباطی یکی‌یکی فعال شده و عملکرد آن‌ها بررسی می‌شود تا شبکه به‌تدریج به وضعیت پایدار برسد. این روند ممکن است برای کاربران به شکل کندی یا دسترسی محدود در ابتدا دیده شود، اما در واقع بخشی از فرآیند طبیعی بازگشت اینترنت به شرایط عادی است.

اولویت با زیرساخت‌های حیاتی

کارشناسان حوزه ارتباطات معتقدند در شرایطی که اینترنت برای مدت طولانی با قطعی اینترنت بین‌الملل مواجه بوده، بازگرداندن آن نیازمند زمان و هماهنگی در لایه‌های مختلف شبکه است. در این مسیر، ابتدا زیرساخت‌های حیاتی از جمله شبکه‌های بانکی، خدمات دولتی و اپراتورهای کلیدی به مدار بازمی‌گردند تا عملکرد بخش‌های اصلی کشور دچار اختلال نشود.

در ادامه، دسترسی برای کسب‌وکارها و شرکت‌ها به‌تدریج برقرار شده و در نهایت کاربران عادی نیز به مرور به اینترنت بین‌الملل متصل می‌شوند؛ روندی که در این مرحله می‌تواند با نوساناتی در کیفیت اتصال و تجربه‌ای ناپایدار برای کاربران همراه باشد.

مدیریت شبکه برای حفظ پایداری

در این میان، موضوع «مدیریت شبکه» نقش مهمی در بازگشت اینترنت ایفا می‌کند. منظور از مدیریت شبکه این است که اینترنت به‌گونه‌ای بازگردانده شود که سیستم دچار اختلال یا فشار ناگهانی نشود.

به زبان ساده، وقتی بعد از یک قطعی اینترنت بین‌الملل طولانی، همه کاربران بخواهند به‌صورت هم‌زمان به اینترنت وصل شوند، حجم بسیار زیادی از درخواست‌ها وارد شبکه می‌شود؛ اتفاقی که می‌تواند باعث کندی شدید، اختلال گسترده یا حتی از کار افتادن برخی بخش‌های شبکه شود.

به همین دلیل، در این مرحله اینترنت به‌صورت تدریجی و با برنامه‌ریزی بازمی‌گردد. در این فرآیند، پهنای باند میان کاربران به‌صورت هوشمند توزیع می‌شود، ترافیک بخش‌های مختلف مدیریت می‌شود و مسیرهای ارتباطی یکی‌یکی فعال و بررسی می‌شوند تا از عملکرد درست آن‌ها اطمینان حاصل شود.

نکته مهم اینجاست که در چنین شرایطی، تجربه کاربران لزوماً یکسان نیست. ممکن است در یک شهر یا منطقه، اینترنت زودتر و با کیفیت بهتری بازگردد، در حالی‌که در منطقه‌ای دیگر همچنان با کندی یا اختلال مواجه باشد. همچنین نوع اپراتور یا شرکت ارائه‌دهنده اینترنت نیز می‌تواند بر کیفیت و زمان دسترسی تأثیر بگذارد؛ به این معنا که کاربران اپراتورهای مختلف ممکن است تجربه‌های متفاوتی از سرعت، پایداری یا حتی دسترسی به برخی سرویس‌ها داشته باشند.

در واقع، هدف از این رویکرد این است که به‌جای یک اتصال ناگهانی و ناپایدار، اینترنت به‌صورت آرام و قابل‌اعتماد به وضعیت عادی بازگردد؛ حتی اگر این موضوع برای کاربران به شکل کندی یا بازگشت تدریجی احساس شود.

نقش مسیرهای جهانی اینترنت

برای اینکه اینترنت کار کند، فقط وصل بودن یک کشور کافی نیست؛ بلکه باید مسیرهای ارتباطی آن با شبکه جهانی هم به‌درستی برقرار باشد. این مسیرها در واقع همان راه‌هایی هستند که اطلاعات از طریق آن‌ها بین کشورها جابه‌جا می‌شود.

به زبان ساده، وقتی شما وارد یک سایت خارجی می‌شوید، درخواست شما باید از طریق این مسیرها به سرور آن سایت در خارج از کشور برسد و پاسخ آن دوباره از همان مسیرها به شما برگردد. اگر این مسیرها به هر دلیلی قطع یا دچار مشکل شوند، حتی اگر اینترنت ظاهراً وصل باشد، بسیاری از سایت‌ها در دسترس نخواهند بود.

پس از یک قطعی اینترنت بین‌الملل، این مسیرها باید دوباره به‌تدریج فعال و تنظیم شوند. این کار زمان‌بر است، چون هر مسیر باید جداگانه بررسی شود تا مطمئن شوند اطلاعات به‌درستی و بدون اختلال منتقل می‌شود.

در سطح فنی، این فرآیند با کمک پروتکل‌هایی مانند Border Gateway Protocol انجام می‌شود که وظیفه هدایت ترافیک اینترنت در جهان را بر عهده دارند. به همین دلیل، بازگشت کامل اینترنت فقط به «وصل شدن» بستگی ندارد، بلکه به درست کار کردن همین مسیرهای جهانی نیز وابسته است.

چرا آمار جهانی با تجربه کاربران فرق دارد؟

در همین حال، یکی از نکاتی که این روزها باعث سردرگمی کاربران شده، تفاوت میان آنچه در عمل تجربه می‌کنند و داده‌هایی است که توسط سامانه‌های پایش بین‌المللی منتشر می‌شود. این ابزارها معمولاً فقط اتصال یک کشور به اینترنت جهانی را اندازه‌گیری می‌کنند و دسترسی‌های محدود یا موردی به برخی سرویس‌ها را به‌عنوان «بازگشت کامل اینترنت» در نظر نمی‌گیرند.

یکی از سوالات مهم این است که چرا با وجود دسترسی به برخی سرویس‌ها، همچنان گفته می‌شود اینترنت به‌طور کامل بازنگشته است.

واقعیت این است که وقتی کاربری می‌تواند به سرویس‌هایی مانند Google Search یا Gmail دسترسی پیدا کند، این نشان می‌دهد که یک ارتباط محدود با اینترنت جهانی برقرار شده است. یعنی درخواست کاربر واقعاً به سرورهایی خارج از کشور می‌رسد و پاسخ دریافت می‌کند. اما نکته مهم اینجاست که این ارتباط هنوز «کامل» نیست. در این شرایط، فقط بخش کوچکی از مسیرهای ارتباطی فعال شده و تعداد محدودی از سرویس‌ها در دسترس قرار گرفته‌اند، در حالی‌که بسیاری از سایت‌ها و خدمات بین‌المللی هنوز قابل استفاده نیستند.

به زبان ساده، می‌توان گفت اینترنت جهانی تا حدی «باز شده»، اما هنوز همه مسیرها و راه‌ها فعال نشده‌اند. به همین دلیل، تجربه کاربران از اینترنت همچنان ناقص است؛ ممکن است یک سرویس کار کند، اما سرویس دیگر باز نشود یا سرعت و کیفیت اتصال در سطح مطلوب نباشد.

در نتیجه، هرچند این وضعیت نشان‌دهنده شروع بازگشت اینترنت بین‌الملل است، اما تا زمانی که اکثر مسیرها و سرویس‌ها به حالت عادی برنگردند، نمی‌توان آن را اتصال کامل به اینترنت جهانی در نظر گرفت.

برای درک ساده‌تر، می‌توان این وضعیت را به شهری تشبیه کرد که پس از یک انسداد طولانی، فقط چند مسیر محدود آن باز شده است؛ در چنین شرایطی، رفت‌وآمد به برخی نقاط ممکن می‌شود، اما هنوز دسترسی کامل به همه مسیرها برقرار نیست.

به همین دلیل، با وجود اینکه بخشی از کاربران تجربه دسترسی محدود به برخی سرویس‌های خارجی را دارند، این میزان اتصال در مقیاس کل کشور همچنان ناچیز محسوب می‌شود و در آمارهای بین‌المللی به‌صورت درصدهای بسیار پایین نمایش داده می‌شود.

نوسان و قطع و وصل‌های مقطعی و تأخیر در نمایش داده‌ها

از سوی دیگر، داده‌ها نشان می‌دهد که در دوره بازگشت پس از قطعی اینترنت بین‌الملل، اتصال شبکه‌ها اغلب حالتی ناپایدار و نوسانی دارد؛ به‌گونه‌ای که برخی مسیرهای ارتباطی یا دیتاسنترها برای مدت کوتاهی فعال شده و سپس دوباره از دسترس خارج می‌شوند.

همچنین این سامانه‌ها داده‌های خود را بر اساس شاخص‌های فنی جمع‌آوری می‌کنند و نمایش تغییرات در آن‌ها لزوماً لحظه‌ای نیست و ممکن است با تأخیر همراه باشد. علاوه بر این، این ابزارها تنها بخشی از شبکه جهانی را بررسی می‌کنند؛ در نتیجه ممکن است دسترسی محدود برخی کاربران در آمار کلی منعکس نشود.

بر همین اساس، آنچه این روزها کاربران به‌صورت تدریجی در بهبود دسترسی یا بازگشت برخی خدمات مشاهده می‌کنند، در حالی‌که آمارهای جهانی همچنان سطح اتصال را پایین نشان می‌دهند، پدیده‌ای طبیعی در فرآیند بازگشت اینترنت پس از قطعی اینترنت بین‌الملل محسوب می‌شود؛ فرآیندی که تا رسیدن به شرایط پایدار و کامل، ممکن است زمان ببرد.

انتهای پیام

156025
نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

احمد
سیتنا جان والا ما اثری از «وصل شدن تدریجی» تو این اینترنت نمی‌بینیم
تشکر
سیتنا رسانه عزیز و با شرف
چرا شما هیچ اشاره ای به محدودیت‌های DPI، whitelist، signatureهای ضد-VPN ندارید؟
اولویت امنیتی نقش خیلی بزرگ‌تری دارند تا «مدیریت حجم تقاضا»
و ترس ما از این موضوع بیش‌تر از زمان اتصال هست
پیام
اگر وصل بشه فرقی نداره چقدر تلاش و وقت گذاشته باشن واسه محدود کردنش ، وقتی چین نمی‌تونه جلوی vpn ها و tunnel ها رو بگیره ، سیستم های ما شانسی برای انجام این کار ندارن
بایرام اکبری
وای فیلترینگ ایران از چین هم قوی تره
منتقد
احمد دقیقا با شما هم نظرم، چیزی که در حال حاضر مشخص هست اینه که دسترسی جهانی به شبکه بصورت کاملا محتاطانه و با محدودیت هر چه تمام تر در حال اجراست، سوال مهمتر هم اینکه چرا اصلا باید قطع بشه که بعد با این همه سختی وصلش کنن؟!
زیزو
فک‌ میکنم ذره بین یا گردو رو در جلد گوگل غالب کردن به ما
silk
منم همینطوری فک میکنم به طور دقیق تر موتور برتینا نتایج گوگل رو میاورد ولی باز نمیکرد.الان چند روزه موتور جستجو برتینا معلوم نیست جمعش کردن یا نه اصلا اینگار از اول نبوده ، پیدا نمیشه.
شهروند جهان
کاملاً به‌جا!
ازقضا ،برخلاف سری قبل [که علی‌الظاهر داره مبدل به یه روال خودکار می‌شه]، این سری به‌شدت طولانی‌تر شد.

دفعهٔ قبل، حقاً «تدریجی و قطره‌چکانی» بود؛ منتها این دفعه «بی‌قاعده و بریده‌بریده» داره اتصال صورت می‌گیره!

{55امین نظرم که تا الآن فقط ۲ تاش تأیید شده!}
افشاگر فوق متخصص جنرالیست
توجیه غیر فنی هست البته ۵۰ شبانه روز محدودیت بوده و AS ها امتیاز منفی گرفتند و اما توجیه غیر فنی هست...

اگر زیر ساخت به درستی تنظیم شده بود همچین مشکلات پیچیده ای بوجود نمی‌آمد...

دفعه دیگه خواستید مشکل برای ملت بوجود بیارید مجدد این کار را انجام ندهید...

اطلاع داریم که به علت حملات در داخل شبکه loop ایجاد شده اینم بخاطر درست تنظیم نبود ارتباطات زیر ساخت هست...

حقیقت و واقعیت رو به مردم بگید...

Namikaze
درود به شرفت
متاسفانه ما هروقت خواستیم حقیقتو‌به مردم بگیم‌به ما لقب کانفینگ‌فروش چسبوندن
لطفعلی
اینا همش از خودش در میاره، واقعیت اینه همه چیز اوکیه و فقط منتظر دستور مقامات بالا.
افشاگر فوق متخصص جنرالیست
تصمیم گرفتم خیلی توضیحات فنی ندم.

البته بخشی از گزارش صحیح هست ولی نه کل گزارش.


واقعیت و حقیقت رو به مردم نمیگن.

البته که مسیریابی با قطع یکباره و وصل مجدد بعد از ۵۰ روز دچار بار ترافیکی شدید میشه و خیلی پیامد های افتضاح ای داره که در طول سال‌ها که این کار ها رو انجام دادند و گفتیم‌.


ولی دیگه نه ۵۰ شبانه روز اختلال در حد نهایت چند ساعت بوجود میاد.

چون پیک مصرف وجود داره منطبق با پیک مصرف ما در ساعت ۲ بامداد تنظیمات رو انجام میدیم تا ۶ صبح.


این ساعت طلایی خارج پیک پر مصرف هست ما زمان بندی های مشخصی داریم.


طبق زمان می‌توانستند خارج از بار ترافیکی اتصالات رو چک و تست و به روز و چک تست و اتصال رو منطبق به شهر به شهر با گره های اصلی برقرار کنند.


این توجیه رو به عنوان فوق متخصص در این زمینه نمی‌پذیرم.


یعنی دارن میگن هیچ برنامه مدیریت بحران در حوزه مدیریت امنیت اطلاعات و شبکه نداشتند که اصلا درست نیست و خلاف واقع و دور از ذهن است.

اگر واقعا برنامه مدیریت امنیت اطلاعات و شبکه در بحران نداشتند یعنی واقعا وضعیف اسفناکی در کشور در حوزه ICT داریم...


بنده خیلی بعید میدونم و گزارش رو نمی پذیرم...

ما شبیه ساز واقعی شبکه در سطح کشور داریم و تنظیمات را داخل شبیه ساز واقعی انجام میدیم و تست میکنیم و فقط ساعت ۲ بامداد تا ۶ صبح تنظیمات ای که در شبیه ساز واقعی انجام دادیم رو به صورت دستورات و یا فایل به تجهیزات شبکه کپی و ذخیره میکنیم و در لحظه اجرا میکنیم و مجدد مانیتور می‌کنیم.

یعنی قبلا در شبیه ساز واقعی ارتباط کل کشور رو بار ها و بار تنظیم و اشکال یابی کردیم و تنظیمات را از شبیه ساز به شبکه اصلی در کمترین زمان ممکن وارد و ذخیره و اجرا میکنیم در این صورت خطا به شدت کاهش پیدا میکنه و شبکه در چند ثانیه همگام سازی و به روز میشه و تداخلات در خارج از پیک پر مصرف به حداقل ممکن میرسه...


مخاطبان محترم: تخصص صنعت ICT در کشور ما در حد کشور ایالات متحده آمریکا مناسب هست...

اما سیاست گذار و خبر گزاری و رسانه حرف درست را به شما درست منتقل نمیکنه...
سیاوش
نفهمیدیم بلاخره حقیقت چیه از نظر شما
پرشین
اصا گزارش تنظیم شده مثل اینه که من بزنم پای یه بنده خدایی رو بشکنم بعد بشینم براش توضیح بدم ببین اینکه تو توقع داشته باشی همین الان پات خوب بشه و بتونی راه بری توقع نابجاییه. باید یکی دوماه توی گچ باشه فیزیوتراپی بری تا دوباره بتونی راه بری.
خب طبیعتا یارو اول میگه خب میخواستی نشکنی که من مجبور به تحمل این مصائب نشم.
حالا شما هم از اول اگر قطع نکنی ما مجبور به تحمل اتصال تدریجی با این توجیهات فنی نیستیم.
امیر عزیزی
نوشته وصل شدن ناگهانی باعث اختلال شیکه میشه.
یکی که شبکه بلده میدونه اینجوری نیست کافیه سرورها رو روشن کنن بعدش بلافاصله نت وصل بشه یکساعت هم نمیشه.

دوستان چند سال پیش یادتونه چجوری نت وصل میشد ساعت ۱۸ قطع بود و ساعت ۲۴ شب وصل میکردن.
اینا همش بازیه
ممکن ناممکن
سایت Github هم وصل شده
از اون مهمتر چت دیوار هم فعال شده دومین مورد یک دستاورد باور نکردنی بعد قطعی نت به حساب میاد
Hana
خیلی مسخره‌ست الان جی‌میل من کار نمیکنه و رمز اکانتمم یادم نمیاد واقعا موندم چه جوری قراره بهش دسترسی داشته باشم...
مجید شفیع زاده
جیمیل بازیابی رمز با شماره تلفن و جیمیل پشتیبان داره
اگه جیمیل پشتیبان براش گزاشته باشی
معین

اینترنت فقط یک ابزار تفریحی نیست، بلکه اکسیژن حرفه‌ای است:

1- دسترسی به منابع: بدون اینترنت، دسترسی به دیتاشیت‌های قطعات، شماتیک‌های تعمیراتی و مخازن کد (مثل GitHub) غیرممکن می‌شود.
2- به‌روزرسانی: سیستم‌های امنیتی و نرم‌افزارهای تخصصی بدون آپدیت‌های مداوم، در برابر باگ‌ها آسیب‌پذیر می‌شوند.
3- آموزش: یادگیری مفاهیم مدرن (مثل معماری‌های جدید هوش مصنوعی) بدون دسترسی به مقالات روز جهانی متوقف می‌شود.

امنیت پایدار از طریق بستن راه‌های ارتباطی به دست نمی‌آید، بلکه با تقویت زیرساخت‌ها و ایجاد رضایت در شبکه (چه شبکه انسانی و چه فنی) حاصل می‌شود. قطع اینترنت، شبیه به قطع کردن برق یک کارخانه برای جلوگیری از بروز جرقه در یکی از دستگاه‌هاست؛ بله، جرقه‌ای نخواهد زد، اما کل تولید و حیات آن کارخانه هم متوقف می‌شود.
در دنیای امروز، کشوری که ۴۹ روز ارتباطش با شبکه جهانی قطع باشد، مانند بدنی است که خون‌رسانی به اندام‌های حیاتی‌اش متوقف شده؛ شاید قلب بتپد، اما مغز و دست‌ها در حال از کار افتادن هستند.
تایید کن جون جدت
داداش اینارو به کی میگی مگه اینا میفهمن
امیرحسین
قطع کردنش زیر 10 دقیقس
وصل کردنش دو هفته طول میکشه
تا شما بخواید متصلش کنید دوباره جنگ میشه...!
Romeo
مسئولان متاسفانه سیم های اتصال اینترنت رو با قیچی بریدن چون هوش مصنوعی قطع بود بعدش رو نتونستن درست کنن
ظاهراً با چسب رازی بهم وصل کردن باید صبر کردیم چسب خشک بشه تا وصل کنن
Mm
یادش بخیر یک زمانی بود مسئولین خیلی جدی میگفتند علت قطعی اینترنت اینه که کوسه کابل رو گاز گرفته
اینترنت حق ماست
کی گفته در حال بازگشته؟ یه سرچ گوگل رو اونم رو حالت میرور بدون دی‌ان‌اس باز کردید میگید تدریجی؟
جمع کنید این مسخره بازی هارو
پشم
میشه بیشتر بشکافی میرور یعنی چی؟
دی ان اس
خب اگر دی ان اس گوگل متصل بشه که خیلی از دی ان اس چنجر هایی که با آی پی و دی ان اس های گوگل کار میکنن متصل میشن.
مشخصه که اینا نمیخوان چنین اتفاقی بیفته و این دقیقا معنای باز شدن بخشی از اینترنت داره.
علی چوبینی
یعنی امیدوار باشیم؟
بی‌نام
مگه کار دیگه‌ای هم از دستمون برمیاد؟
Amir
چقدر طول میکشه تا کلا وصل بشه ؟؟
Armanico
اجازه بدین باور‌ نکنیم
FOR IRAN
اتصال تدریجی در پنج تا پانزده سال "حتمی و با ضمانت"
فعععکر نکنم
اون حتمی‌ش هم همچین حتمی نیست...
Rain hakari
خب نظرتون چی هستش که بیایم بیخیال بشیم چون انگاری براشون اصلا مهم نیست 😇
بی اینترنت عصبانی
اصلا چیزی وصل نشده که بخواد تدریجی باشه ، الان یه صفحه گوگل که در اون هیچی باز نمیشه چه باز کردن و چه فشاری به شبکه میاره !!!!!
اینترنت حق شهروندی همه
وصل کنید دیگهههههههههههههههههه
علی
جیمیل هم باز شده سیتنا جان بررسی کن
عماد
مثل گوگل باز شده
یه پوسته که محتوای پیامهارو نشون نمیده
M.c
فقط برای شما یک نفر وصل شده حالشو ببر
محمد
چهار روزه یک سرچ گوگل و دیپ سینک باز شده این شد تدریجی ؟
کلودفایر رو باز کنن هیچ مشکلی پیش نمی‌آید .

متأسفانه اون مقاله که به وسیله یک گروه منتشر شده کاملا درسته.
علی
خوشم میاد یه کلمه رو درست ننوشتی🤣
سینا
چه مقاله ای؟
جنرالیست
مجید جان دلبرم اون کلماتی که حتی با فارسی نوشتی اشباه هست:

صحیح:
deepseek تلفط به فارسی🤣 دیپسیک
Cloudflare تلفظ به فارسی🤣 کلادفلر
X
مجید جان دلبرم رو کی یادشه؟
silk
مجید جان دلبندم ،درستشه.
X
🤣 آره آره مجید جان دلبندم🤣🤣🤣
خیلی تاثیرگزار بود حرفاتون.
قبل از مسخره کردن دیگران خود را مسخره کنیم.
اون مجید دلبرم نیستو مجید دلبندمه
مریم
تاثیرگذار
زندگی عادی
کدوم مقاله ؟
کاربر سیتنا
لطفا پیگیری کنید ببینید چرا مصرف اینترنت داخلی به طرز غیرعادی زیاد شده. من فقط از بسته ای که داشتم واسه سایت های خبری داخلی استفاده کردم اما حجم مصرف شده شبیه به زمانی بود که فیلم های فول اچ دی نگاه میکردم. این اگه دزدی نیست پس چیه؟ سیتنا لطفا پیگیری کنید
حبیب
دقیقا دوست من

من فقط خبرها رو چک میکنم ۶ گیگ رو تو دو رور گفته ۸۵درصد استفاده شد

افزودن دیدگاه جدید