کدخبر :335381 416 155996
29 فروردین 1405 - 16:36

از قطعی تا اتصال؛ چرا اینترنت به‌صورت تدریجی در حال بازگشت است؟

فارغ از شرایط کشور و جنگ تحمیلی، بررسی‌های فنی سیتنا نشان می‌دهد بازگشت اینترنت پس از قطعی طولانی مدت اینترنت بین‌الملل لزوماً به‌صورت یک‌باره و کامل اتفاق نمی‌افتد، بلکه فرآیندی تدریجی و مرحله‌ای است که با هدف بازگرداندن پایداری به شبکه انجام می‌شود.

متن خبر

به گزارش سیتنا، در پی قطعی اینترنت بین‌الملل طی هفته‌های گذشته، اکنون نشانه‌هایی از بازگشت اتصال در کشور مشاهده می‌شود؛ اما این بازگشت برخلاف انتظار عمومی، به‌صورت یک‌باره و کامل اتفاق نمی‌افتد و به شکل تدریجی در حال انجام است. دلیل این موضوع به ساختار پیچیده اینترنت برمی‌گردد. اینترنت یک سیستم ساده و یکپارچه نیست که با یک «دکمه روشن» به‌طور کامل فعال شود، بلکه از شبکه‌های متعدد، مسیرهای ارتباطی مختلف و اپراتورهای گوناگون تشکیل شده است که باید همگی به‌درستی با یکدیگر هماهنگ شوند.

به زبان ساده، پس از یک قطعی اینترنت بین‌الملل طولانی، همه این مسیرها و ارتباط‌ها نیاز دارند دوباره بررسی، تنظیم و فعال شوند. اگر این کار به‌صورت ناگهانی انجام شود، ممکن است باعث ایجاد اختلال گسترده، کندی شدید یا حتی قطعی مجدد در برخی بخش‌ها شود. از طرف دیگر، حجم تقاضای کاربران نیز نقش مهمی دارد. 

زمانی که اینترنت پس از یک دوره قطع طولانی بازمی‌گردد، میلیون‌ها کاربر به‌طور هم‌زمان تلاش می‌کنند به اینترنت متصل شوند. این حجم ناگهانی از درخواست‌ها می‌تواند فشار زیادی به شبکه وارد کند و کیفیت اتصال را کاهش دهد. به همین دلیل، بازگشت اینترنت به‌صورت مرحله‌ای انجام می‌شود؛ به این معنا که مسیرهای ارتباطی یکی‌یکی فعال شده و عملکرد آن‌ها بررسی می‌شود تا شبکه به‌تدریج به وضعیت پایدار برسد. این روند ممکن است برای کاربران به شکل کندی یا دسترسی محدود در ابتدا دیده شود، اما در واقع بخشی از فرآیند طبیعی بازگشت اینترنت به شرایط عادی است.

اولویت با زیرساخت‌های حیاتی

کارشناسان حوزه ارتباطات معتقدند در شرایطی که اینترنت برای مدت طولانی با قطعی اینترنت بین‌الملل مواجه بوده، بازگرداندن آن نیازمند زمان و هماهنگی در لایه‌های مختلف شبکه است. در این مسیر، ابتدا زیرساخت‌های حیاتی از جمله شبکه‌های بانکی، خدمات دولتی و اپراتورهای کلیدی به مدار بازمی‌گردند تا عملکرد بخش‌های اصلی کشور دچار اختلال نشود.

در ادامه، دسترسی برای کسب‌وکارها و شرکت‌ها به‌تدریج برقرار شده و در نهایت کاربران عادی نیز به مرور به اینترنت بین‌الملل متصل می‌شوند؛ روندی که در این مرحله می‌تواند با نوساناتی در کیفیت اتصال و تجربه‌ای ناپایدار برای کاربران همراه باشد.

مدیریت شبکه برای حفظ پایداری

در این میان، موضوع «مدیریت شبکه» نقش مهمی در بازگشت اینترنت ایفا می‌کند. منظور از مدیریت شبکه این است که اینترنت به‌گونه‌ای بازگردانده شود که سیستم دچار اختلال یا فشار ناگهانی نشود.

به زبان ساده، وقتی بعد از یک قطعی اینترنت بین‌الملل طولانی، همه کاربران بخواهند به‌صورت هم‌زمان به اینترنت وصل شوند، حجم بسیار زیادی از درخواست‌ها وارد شبکه می‌شود؛ اتفاقی که می‌تواند باعث کندی شدید، اختلال گسترده یا حتی از کار افتادن برخی بخش‌های شبکه شود.

به همین دلیل، در این مرحله اینترنت به‌صورت تدریجی و با برنامه‌ریزی بازمی‌گردد. در این فرآیند، پهنای باند میان کاربران به‌صورت هوشمند توزیع می‌شود، ترافیک بخش‌های مختلف مدیریت می‌شود و مسیرهای ارتباطی یکی‌یکی فعال و بررسی می‌شوند تا از عملکرد درست آن‌ها اطمینان حاصل شود.

نکته مهم اینجاست که در چنین شرایطی، تجربه کاربران لزوماً یکسان نیست. ممکن است در یک شهر یا منطقه، اینترنت زودتر و با کیفیت بهتری بازگردد، در حالی‌که در منطقه‌ای دیگر همچنان با کندی یا اختلال مواجه باشد. همچنین نوع اپراتور یا شرکت ارائه‌دهنده اینترنت نیز می‌تواند بر کیفیت و زمان دسترسی تأثیر بگذارد؛ به این معنا که کاربران اپراتورهای مختلف ممکن است تجربه‌های متفاوتی از سرعت، پایداری یا حتی دسترسی به برخی سرویس‌ها داشته باشند.

در واقع، هدف از این رویکرد این است که به‌جای یک اتصال ناگهانی و ناپایدار، اینترنت به‌صورت آرام و قابل‌اعتماد به وضعیت عادی بازگردد؛ حتی اگر این موضوع برای کاربران به شکل کندی یا بازگشت تدریجی احساس شود.

نقش مسیرهای جهانی اینترنت

برای اینکه اینترنت کار کند، فقط وصل بودن یک کشور کافی نیست؛ بلکه باید مسیرهای ارتباطی آن با شبکه جهانی هم به‌درستی برقرار باشد. این مسیرها در واقع همان راه‌هایی هستند که اطلاعات از طریق آن‌ها بین کشورها جابه‌جا می‌شود.

به زبان ساده، وقتی شما وارد یک سایت خارجی می‌شوید، درخواست شما باید از طریق این مسیرها به سرور آن سایت در خارج از کشور برسد و پاسخ آن دوباره از همان مسیرها به شما برگردد. اگر این مسیرها به هر دلیلی قطع یا دچار مشکل شوند، حتی اگر اینترنت ظاهراً وصل باشد، بسیاری از سایت‌ها در دسترس نخواهند بود.

پس از یک قطعی اینترنت بین‌الملل، این مسیرها باید دوباره به‌تدریج فعال و تنظیم شوند. این کار زمان‌بر است، چون هر مسیر باید جداگانه بررسی شود تا مطمئن شوند اطلاعات به‌درستی و بدون اختلال منتقل می‌شود.

در سطح فنی، این فرآیند با کمک پروتکل‌هایی مانند Border Gateway Protocol انجام می‌شود که وظیفه هدایت ترافیک اینترنت در جهان را بر عهده دارند. به همین دلیل، بازگشت کامل اینترنت فقط به «وصل شدن» بستگی ندارد، بلکه به درست کار کردن همین مسیرهای جهانی نیز وابسته است.

چرا آمار جهانی با تجربه کاربران فرق دارد؟

در همین حال، یکی از نکاتی که این روزها باعث سردرگمی کاربران شده، تفاوت میان آنچه در عمل تجربه می‌کنند و داده‌هایی است که توسط سامانه‌های پایش بین‌المللی منتشر می‌شود. این ابزارها معمولاً فقط اتصال یک کشور به اینترنت جهانی را اندازه‌گیری می‌کنند و دسترسی‌های محدود یا موردی به برخی سرویس‌ها را به‌عنوان «بازگشت کامل اینترنت» در نظر نمی‌گیرند.

یکی از سوالات مهم این است که چرا با وجود دسترسی به برخی سرویس‌ها، همچنان گفته می‌شود اینترنت به‌طور کامل بازنگشته است.

واقعیت این است که وقتی کاربری می‌تواند به سرویس‌هایی مانند Google Search یا Gmail دسترسی پیدا کند، این نشان می‌دهد که یک ارتباط محدود با اینترنت جهانی برقرار شده است. یعنی درخواست کاربر واقعاً به سرورهایی خارج از کشور می‌رسد و پاسخ دریافت می‌کند. اما نکته مهم اینجاست که این ارتباط هنوز «کامل» نیست. در این شرایط، فقط بخش کوچکی از مسیرهای ارتباطی فعال شده و تعداد محدودی از سرویس‌ها در دسترس قرار گرفته‌اند، در حالی‌که بسیاری از سایت‌ها و خدمات بین‌المللی هنوز قابل استفاده نیستند.

به زبان ساده، می‌توان گفت اینترنت جهانی تا حدی «باز شده»، اما هنوز همه مسیرها و راه‌ها فعال نشده‌اند. به همین دلیل، تجربه کاربران از اینترنت همچنان ناقص است؛ ممکن است یک سرویس کار کند، اما سرویس دیگر باز نشود یا سرعت و کیفیت اتصال در سطح مطلوب نباشد.

در نتیجه، هرچند این وضعیت نشان‌دهنده شروع بازگشت اینترنت بین‌الملل است، اما تا زمانی که اکثر مسیرها و سرویس‌ها به حالت عادی برنگردند، نمی‌توان آن را اتصال کامل به اینترنت جهانی در نظر گرفت.

برای درک ساده‌تر، می‌توان این وضعیت را به شهری تشبیه کرد که پس از یک انسداد طولانی، فقط چند مسیر محدود آن باز شده است؛ در چنین شرایطی، رفت‌وآمد به برخی نقاط ممکن می‌شود، اما هنوز دسترسی کامل به همه مسیرها برقرار نیست.

به همین دلیل، با وجود اینکه بخشی از کاربران تجربه دسترسی محدود به برخی سرویس‌های خارجی را دارند، این میزان اتصال در مقیاس کل کشور همچنان ناچیز محسوب می‌شود و در آمارهای بین‌المللی به‌صورت درصدهای بسیار پایین نمایش داده می‌شود.

نوسان و قطع و وصل‌های مقطعی و تأخیر در نمایش داده‌ها

از سوی دیگر، داده‌ها نشان می‌دهد که در دوره بازگشت پس از قطعی اینترنت بین‌الملل، اتصال شبکه‌ها اغلب حالتی ناپایدار و نوسانی دارد؛ به‌گونه‌ای که برخی مسیرهای ارتباطی یا دیتاسنترها برای مدت کوتاهی فعال شده و سپس دوباره از دسترس خارج می‌شوند.

همچنین این سامانه‌ها داده‌های خود را بر اساس شاخص‌های فنی جمع‌آوری می‌کنند و نمایش تغییرات در آن‌ها لزوماً لحظه‌ای نیست و ممکن است با تأخیر همراه باشد. علاوه بر این، این ابزارها تنها بخشی از شبکه جهانی را بررسی می‌کنند؛ در نتیجه ممکن است دسترسی محدود برخی کاربران در آمار کلی منعکس نشود.

بر همین اساس، آنچه این روزها کاربران به‌صورت تدریجی در بهبود دسترسی یا بازگشت برخی خدمات مشاهده می‌کنند، در حالی‌که آمارهای جهانی همچنان سطح اتصال را پایین نشان می‌دهند، پدیده‌ای طبیعی در فرآیند بازگشت اینترنت پس از قطعی اینترنت بین‌الملل محسوب می‌شود؛ فرآیندی که تا رسیدن به شرایط پایدار و کامل، ممکن است زمان ببرد.

انتهای پیام

155995
نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

نت آزاد، حق همه
اگه تدریجی، نت پرو و سفید و جاهایی که دادن مثل دانشگاه و غیره، نباید وصل باشن. الان دانشگاه برای ارواح نت دادن که چی. نمیتونیم تحقیق کنیم. تو شهرستان هم هستیم. تمام کارهامون عقب مونده.
اینترنت باید کامل وصل بشه
اینترنت باید کامل بشه.
الف بهر
خب تا ۱۴۱۰ به اینترنت بین الملل وصل میشیم به امید خدا
حسین
امیدوارم اگه مذاکرات دور دوم شد و توافق کنن
و از این طرف هم یهو اینترنت به حالت عادی برگشت
کسی شک نکنه
اندکی تفکر
اینترنت حق ماست
اینترنت ربطی به مذاکره جنگ و توافق نداره اینترنت همیشه باید وصل بمونه
Oo
اصلا مگه برمیگرده .. تدریجی چیه بابا .. ما رو گرفتی
رستم تهمتن
آخه کدوم روند تدریجی؟
مگه چیزی باز شده؟
یه نفر نمی آد مثل آدم جواب بده
Hamidka
سایت پلی استیشن قطع شده گوگلم داره برای بعضیا قطع میشه بعد بازگشت تدریجیه صحیح
پاشا خان
پلی استور و گوگل ترانسلیت رو نت مخابرات برای من اومدن اما بشدت کندن .امیدوارم نشونه خوبی باشه و صرفا یه اختلال نباشه .علیرضا از اهواز
بلاتکلیف
زومیت و زومان برای من باز نمیشه کسی دیگه هم این مشکل رو داره ؟
سیتنا لطفا منتشر کن.
سهیل محمدی
والا از کل این دبدبه و کبکبه‌ای که راه انداختین فقط یه دونه موتور جستجوی گوگل باز شده که اونم رو سایت ها میزنی نمیاره ،واقعا مردمو چی حساب میکنید ؟
مرده مردی
سیتنا با این حرفا فقط رو زخم ما نمک میپاشی
یا بگو اینترنت کی وصل میشه یا کلا هیچی نگو گوشمون از این حرفا 50 روزه پره
متخصص پنبه
اگه تدریجی اینه که دوماه دیگه هم بجایی نمیرسیم امیدواهی
اصغر بی اینترنت
همه این حرفا دروغ و بهانه‌ای بیش نیست
هر روز دروغ دروغ دروغ
مرتضی شکوری
دوستان خواهشا حرفاتونو تو دلتون نگه دارید.ادم خبر میخونه واقعا اعصاب روانش میریزه بهم یکی میگه هیچ وقت وصل نمیشه یکی میگه با اینترنت خداحافظی کنید یکی میگه زهی خیال باطل واقعا این حرفا جز اعصاب خوردی کاری نمیکنه صبر میکنیم ببینیم چی پیش میاد
علیرضا
اینترنت باید کامل باز بشه نه فقط یک اپ دوستان حواستون باشه نباید قطعی اینترنت عادی سازی شود مردم نباید کوتاه بیاین در این موضوع اینترنت عادی ترین حق ماست باید پیگیری هارو در سایت های مختلف بیشتر کنید و خواهان وصل اینترنت باشید اینترنت بلند مدت نخرید کانفیگ نخرید و ....
محمدرضا
ادمین جان تایید کن دوستان مطلع بشن، دوستان حداقل تا پایان هفته به دلتون صابون نزنین، اینا تا پایان مهلت آتش بس هیچکس بازگشایی انجام نمیدن،اگه آتش بس محدود تمدید بشه باز هم خیلی جزیی در حد یکی دوتا پلتفرم باز میکنن.نت فقط در صورتی کامل برمیگرده که جنگ کامل تموم بشه،با آتش بس و توافق های چند هفته‌ای و چند ماهه نت باز نمیشه، این نظر منه
ندا
گوگل که باز نیست فقط جلد است جیمیل هم باز نکردید. بعد میگید فشار و اختلال ایجاد میشه، الان دقیقا به چی فشار میاد و اختلال میشه ؟ الان ما مگه وصلیم که اختلال بوجود بیاد الان ما هیچی وصل نمیشیم و هیچی کار نمیکنه این اسمش اختلال نیست؟واقعا ما را گیر آوردید. وصل کنید اختلال شد ما خودمون حلش می‌کنیم
م
بارها یادمه بعد از قطعی در کمتر از ده دقیقه همه چیز وصل شده. پس این مقاله کاملا غیر علمیه. سیتنا داری حرف درمانی میکنی؟!
مهدی
مطلب خیلی مفید قشنگی بود اینو منی ک صبرم تموم شده میگه و ناچار باید صبر کرد و منطقی باشیم با تمام تلخی که داره ..
محسن
چرا هیچ‌کس ی جواب درستی ب ما نمیده مگه سایتای طراحی یا ترید یا برنامه نویسی یا سایتای فروش چه مشکلی دارن که وصل نمیشن
یه کاربر تنها
پیشنهاد میکنم محتوا خبر رو در دیپ سیک کپی کنید و ازش بپرسید این درسته یا نه تا دلیل واقعی رو بهتون بگه
خدایا به فریاد ما برس
امیدمو ناامید کردید
کاش حداقل فردا یه اثر مثبت ببینم
هیتلر
اختلال رادارآروان در دیتاسنتر خارجی انگار داره میره
چی وصل شد امروز پس؟
اگر تدریجیه پس بفرمایید امروز که روز اول کاری بود چی وصل شد؟
قدیر بی تقدیر
چین ماهواره فرستاد فضا تا امکان زندگی در اونجا رو دربارش تحقیق کنن و اطلاعات کسب کنن
اونوقت ما درگیر اینیم که کی اینا میخوان اینترنت رو وصل کنن... خیلی تلخ و در عین حال خنده داره (:
علی بدون اینترنت فامیلیمه
وای 🤣🤣😂😂خنده من از رو ناراحتیه رفتن گوگل مپس رو باز کردن.فکر نمیکنن اینترنت میخواد.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣خدایا بعید می‌دونم باشی .
سیب
پلی استشین هم آره
این دیگه چرا
امیرحسین یزدان پرست
چت دیوار امروز رفع محدودیت شد
کله زرد دلقک (ترامپ)
چه افتخاری
تو سال ۲۰۲۶ چت یک اپیکیشن باز شده
واقعا همچین پیشرفتی تو کجای دنیا هست
علیرضا
اینترنت باید کامل وصل شود دوستان پیگیری های خودتون رو در سایت های مختلف بیشتر کنید
نازنین
دوستان لطفا انقدر ب خودتون و بقیه استرس ندین وایت لیست ک عملا غیر ممکنه تو ایران چون ب شدت هزینه بره و ایران زیر ساخت کافی برای این کار نداره و هر روز هزار تا سایت جدید میاد چند تا رو میخوان بلاک کنن ؟
مورد دوم اینترنت طبقاتیه ک ارتباطی ب این دولت نداره تو قطعی اینترنت جنگ دوازده روزه هم گفتن پنج سال پیش این برنامه ریزی شده البته ن برای طبقاتی شدن برای اینکه یه عده برای حل مشکلات و خدمت رسانی ب مردم بتونن دسترسی بیشتری داشته باشن هیچ دولتی خودشو با این کار خراب نمیکنه

و مورد اخر اینکه نمیتونن تا ابد اینترنتو قطع کنن
بلاخره گوشی ها اپدیت میخوان همین برنامه و شبکه های داخلی بدون اینترنت جهانی بلا استفاده میشن و ضرر های فوق العاده زیاد کسب و کارا شرکتا و اپراتور ها پس اونا بیشتر ب دنبال وصل شدن هستن
دی مای اینترنت خیلی کمتر از الان قطع بود خب طبیعیه زودتر وصل بشه تا الان امیدوارم هرچه زودتر وصل بشه برای همه تا هرکس بر حسب نیازش حتی برای تفریح ب راحتی ازش استفاده کنه ♥️
بمیرم راحت شم
هر موقع گفتید یه اتفاق نمیوفته دقیقا افتاد
گفتن اینا نهایت دو هفته بتونن نت رو قطع کنن که الان شده دو ماه
گفتن نت طبقاتی نمیشه که شد
حسین میرهلمداری
جمع‌بندی فنی
وقتی گفته می‌شود:

«گوگل در ایران به‌صورت mirror و بدون DNS ارائه می‌شود»

از نظر شبکه یعنی:

DNS واقعی گوگل استفاده نمی‌شود
درخواست‌ها به یک سرور داخلی تبدیلی (Proxy/Mirror) می‌روند
سرور داخلی نتایج جست‌وجو را از‌ Google می‌گیرد و بازنویسی یا ساده‌سازی می‌کند
کاربر نسخه‌ی اصلی گوگل را دریافت نمی‌کند، بلکه یک لایه‌ی واسط را دریافت می‌کند
احسان
لطفا تا ۱۵ اردیبهشت صبر کنید ✌️
To
میشه بگید چرا تا ۱۵ اردیبهشت؟ اگر اطلاعاتی دارید بگید ما هم بدونیم
دکتر رسول جلیلی
بی جهت ماله نکشید ... طبق پروتکل "فن افزار شریف" در حال حاضر در مرحله دوم اتصال هستیم
صبور خسته
خب چقد طول میکشه وصل شه؟؟
جیم الف
خدا کنه دروغ‌تون راست باشه
.
چقدر تلخ 😓
شهروند
ظاهراً در ایتا و روبیکا و.. پویش عدم اتصال مجدد اینترنت راه افتاده
هوشنگ ابتهاج
نشسته‌ام به ابرآروان نگاه می‌کنم. نمودار آه می‌کشد. ای نت تو از کدام راه می‌رسی؟ خیال دیدنت چه دلپذیر بود.
سعید pubg
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
محمد
"به زبان ساده، می‌توان گفت اینترنت جهانی تا حدی «باز شده»"
اینترنت جهانی در هیچ سطحی باز نشده صرفا یکسری لیست باز تعریف شده برای دسترسی محدود. مشکوک میزنی سیتنا
ممل
این گوگلی که شما وصل کردید در حد همون گردو هست خب چه کاریه همون گردو هم همین کارو برامون میکرد
افشاگر
خبرنگار محترم سیتنا اگر مایلید واقعا دلیل اتصال تدریجی رو بدونید و کمی هم شجاعت دارید با دکتر رسول جلیلی درباره اجرای پروتکل اتصال تدریجی در "امن افزار گستر شریف" مصاحبه کنید
نوه حاج خانم
همین مطلب رو به مادر بزرگم گفتم. ۸۰ سالشه. نظرش این بود که یاوه ای بیش نیست. میگن چرا موقع قطع کردنش تدریجی تو ۱۰ روز قطع نمی کنن؟
گفتم که نظر مادر بزرگم رو هم برای شما به اشتراک بذارم
میلاد
اعضای سیتنا واقعا صبر ایوب دارن یه خسته نباشید بزرگ بهشون میگم
کلی وقت میزارن مطلب مینویسن تا مراحل اتصال رو شفاف‌سازی کنن باز ملت میان همون کامنت دیروزشون رو مثل نوار کاست تکرار میکنن نق میزنن :))
.
نق زدن نیست خجالت بکشید، وقتی مدت ها منتظر چیزی باشی و بخاطرش کلی آسیب ببینی کم کم باورت و امیدت بهش از دست میره .
ایراندخت
اینکه تا الان ما رو سرکار گذاشتن معلومه که تا قبل مذاکره نمی‌خوان وصل کنن 🙂 اسم تدریجی هم گذاشتن روش که فقط صبر کنیم

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.