ضرورت بازنگری در زیرساخت‌های بانکی برای تداوم خدمات در شرایط بحرانی

آسیاتک
در نشست تخصصی دوازدهمین نمایشگاه تراکنش ایران با موضوع نقش زیرساخت‌های ارتباطی و مراکز داده در پایداری و تداوم فعالیت‌های صنعتی، مالی و بانکی در شرایط بحران که به میزبانی آسیاتک برگزار شد، چالش‌های زیرساختی شبکه بانکی و راهکارهای افزایش آمادگی مراکز داده و سازمان‌ها برای مواجهه با بحران مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار سیتنا، نشست تخصصی دوازدهمین نمایشگاه تراکنش ایران با میزبانی آسیاتک و با حضور و سخنرانی محمد بابایی، معاون کسب‌وکار انتقال داده‌های آسیاتک؛ مرتضی ترک تبریزی، رئیس هیئت‌مدیره بانک تجارت؛ مجید غیوری ثالث، رئیس هیئت‌مدیره داده‌پردازی پارسیان؛ مسعود وکیلی‌نیا، مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره هلدینگ تفتا؛ بهنام ایمانی‌زاده، مدیرعامل راهکارهای فناوری و پردازش هوشمند؛ رضا جلال‌زاده، مدیرعامل عصر داده‌های آسیاتک؛ هومن ملک‌لی، مدیرعامل فینوتک و علیرضا نوروزی، مدیر مراکز داده داده‌ورزی سداد، به بررسی چالش‌های زیرساختی شبکه بانکی در مواجهه با بحران‌ها و راهکارهای افزایش تاب‌آوری و تداوم خدمات پرداخت.

در این نشست، حاضران با اشاره به تجربه اختلالات و حملات اخیر به زیرساخت‌های بانکی، بر ضرورت بازنگری در شیوه نگهداری و مدیریت اطلاعات و خدمات بانکی تأکید کردند.

یکی از محورهای مطرح‌شده در این نشست، تمرکز بالای زیرساخت‌ها و تجمیع اطلاعات و خدمات چند بانک در مراکز محدود بود؛ موضوعی که در شرایط بحرانی می‌تواند دامنه آسیب‌پذیری شبکه بانکی را افزایش دهد. در همین راستا، استفاده از معماری‌های توزیع‌شده، کاهش وابستگی به سخت‌افزارهای متمرکز و بهره‌گیری از فناوری‌هایی مانند بلاک‌چین و قراردادهای هوشمند به‌عنوان بخشی از راهکارهای قابل بررسی مطرح شد.

همچنین بر این موضوع تأکید شد که بانک‌ها نباید تمام ظرفیت خود را صرف ایجاد و نگهداری زیرساخت‌های فناوری اطلاعات کنند، بلکه می‌توانند با استفاده از خدمات تخصصی شرکت‌های خصوصی، تمرکز بیشتری بر فعالیت‌های اصلی بانکی داشته باشند.

در بخش دیگری از این نشست، موانع فرهنگی و نگرانی‌های قانونی از جمله عواملی عنوان شد که استفاده بانک‌ها از ظرفیت شرکت‌های خصوصی ارائه‌دهنده خدمات زیرساختی را محدود کرده است. به اعتقاد حاضران، با وجود توسعه توانمندی شرکت‌های خصوصی در حوزه خدمات مراکز داده و زیرساخت، هنوز همکاری میان بانک‌ها، نهادهای حاکمیتی و ارائه‌دهندگان این خدمات به سطح مورد انتظار نرسیده است.

ضرورت افزایش اعتماد میان بانک‌ها و شرکت‌های خصوصی، شفاف‌سازی توانمندی‌ها و خدمات قابل ارائه و همچنین استفاده بانک‌ها از ظرفیت‌های زیرساختی یکدیگر، از دیگر موضوعات مورد تأکید در این نشست بود.

در ادامه، موضوع آمادگی سازمان‌ها برای مواجهه با بحران و تفاوت میان بازیابی زیرساخت و تداوم کسب‌وکار مورد توجه قرار گرفت. حاضران تأکید کردند که بحران لزوماً با وقوع یک حادثه آغاز نمی‌شود و سازمان‌ها باید پیش از بروز رخداد، وضعیت آمادگی خود و برنامه‌های بازیابی را مشخص کرده باشند.

همچنین مطرح شد که بازگشت سرورها و تجهیزات به وضعیت عملیاتی، به‌تنهایی به معنای بازگشت خدمات نیست؛ چراکه وابستگی سرویس‌ها به یکدیگر، ارتباطات شبکه، سامانه‌های احراز هویت و سایر پیش‌نیازهای فنی نیز باید در برنامه‌های بازیابی در نظر گرفته شوند.

بر این اساس، هدف از برنامه‌ریزی برای مواجهه با بحران نباید صرفاً بازگرداندن تجهیزات و زیرساخت‌ها باشد، بلکه بازگشت کامل خدمات و امکان ادامه فعالیت کسب‌وکارها باید در اولویت قرار گیرد.

در جمع‌بندی مباحث نیز بر اهمیت برنامه تداوم کسب‌وکار (BCP) تأکید شد؛ برنامه‌ای که مشخص می‌کند یک سازمان در شرایط بحرانی تا چه اندازه می‌تواند فعالیت‌ها و خدمات خود را ادامه دهد و صرف برخورداری از زیرساخت بازیابی بحران (DR) به‌تنهایی تضمین‌کننده تداوم فعالیت‌ها نخواهد بود.

انتهای پیام


Source URL: https://www.citna.ir/news/343334/ضرورت-بازنگری-زیرساخت-های-بانکی-تداوم-خدمات-شرایط-بحرانی