کد مطلب: 

261370

لزوم برنامه ریزی وزیر ارتباطات برای تمامی صنایع مرتبط با فاوا و زیرصنعت‌های آن

از آنجاکه امروز هر کدام از صنایع به شکلی بستر توسعه خود را در صنعت فناوری اطلاعات می‌بینند، وزارت ارتباطات به یک مرکز کلیدی و پست حساس تبدیل شده که نگاه‌ها و توجه بسیار زیادی به آن معطوف شده است و عملکرد آن زیر ذره بین گروه‌های مختلف قرار دارد.
لزوم برنامه ریزی وزیر ارتباطات برای تمامی صنایع مرتبط با فاوا و زیرصنعت‌های آن

به گزارش سیتنا، دکتر نسیم توکل، عضو اتاق بازرگانی تهران در سرمقاله شماره 72 ماهنامه نسل چهارم نوشت:

امروز صنایع مختلفی بستر توسعه خود را در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌بینند؛

انتظارمان از وزارت ارتباطات زیاد است

بیان انتظارات از وزیر ارتباطات دولت سیزدهم موضوعی حائز اهمیت شده است. از آنجا که اکنون حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را یک صنعت می‌بینیم و در عصر تحول دیجیتال عملاً به بستر رشد و توسعه دیگر صنایع تبدیل شده است، در دولت یازدهم و دوازدهم نگاه خاص به فناوری اطلاعات و ارتباطات داشتیم.

وزارت ارتباطات، متفاوت از دیروز

شاید این وزارتخانه قدیمی در سال‌های پیش‌تر، تا این اندازه دیده نمی‌شد، اما اکنون صنایع مختلف از هنرهای دستی تا صنایع غذایی، لجستیک و بسته‌بندی و... هر کدام به شکلی بستر توسعه خود را در صنعت فناوری اطلاعات می‌بینند. از این رو وزارت ارتباطات به یک مرکز کلیدی و پست حساس تبدیل شده است که نگاه‌ها و توجه بسیار زیادی به آن معطوف شده و عملکرد آن زیر ذره بین گروه‌های مختلف قرار گرفته است.
بنده از وزیر محترم می‌خواهم به یک طرح تحقیقاتی آینده پژوهی که در زمان مهندس جهرمی در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام شد و در این طرح نظرسنجی از خبرگان، متخصصان و فعالان صنعت به عمل آمد، نگاه ویژه‌ای داشته باشند. چون متأسفانه در کشور ما علیرغم روند تمامی کشورهای توسعه یافته وقتی دولت‌ها و مسئولان عوض می‌شوند و جناح متفاوتی بر سر کار می‌آید تماماً به دستاوردهای دولت قبلی بی توجهی صورت می‌گیرد و همه چیز را از صفر شروع می‌کنند. حتی مدیران جدید از داده‌های قبل استفاده نمی‌کنند و به مسیر اتفاقات و تحولات امور که تا امروز به وجود آمده است توجهی نمی کنند و نمی‌دانند که باید از کدام کارهای خوب الگو گرفت و استفاده کرد و جلوی پیشرفت کدام کار را گرفت و در سیاست‌های کلان تغییر جهت داد.
در سوی دیگر، از وزیر محترم می‌خواهم برای اقدام، عجله‌ای نکنند. در همه جای دنیا اقدام به یک سری مطالعات، زمان کوتاه و بررسی‌های عمیق نیاز دارد. هر چند قطعاً وقتی یک نفر وزیر شده از این امور آگاهی دارد ولی من بعید می‌دانم که در کشور ما شبیه کشورهای توسعه یافته مطالعات صورت گرفته، سند چشم‌انداز و نقشه راه تدوین شده باشد و برای تمام صنایع مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات برنامه‌ریزی به عمل آمده باشد. به شکلی که هر فرد فعال در این صنعت بداند چهار سال یا هشت سال آینده قرار است که چه اتفاقی رخ دهد و این وزارتخانه چه برنامه‌ای را برای آن‌ها ترتیب داده است. بنابراین من اولین تصمیمی که از وزیر ارتباطات انتظار دارم، بی اقدامی است.

مطالعات خود را تنوع بخشید

همچنین وزیر جدید ارتباطات باید مطالعه خود را در سطح اقداماتی که در وزارتخانه انجام شده است، پیشرفت‌هایی که در دنیا صورت گرفته و اقداماتی که باید در داخل عملی شود را وسعت دهند. به علاوه، مطالعات کلان و درون سازمانی را همگام با رویدادها و اتفاقاتی که در عصر ارتباطات رخ می‌دهد و اهدافی که جهان به دنبال آن‌ها هست را بررسی کرده و صد البته جای خرسندی دارد که وزیر صاحب درک از این حوزه هست و همچون برخی دیگر وزارتخانه‌ها از یک رشته، حوزه یا صنعت دیگر نیامده که با مسائل موجود در این حوزه بیگانه باشد و به این موضوع می‌توان با دیده مثبت نگریست.
نکته دیگر اینکه بهتر هست در گامی عملی زیرصنعت‌های حوزه‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات را مشخص کنند و اتفاقاً آن برنامه آینده پژوهی که در سازمان فاوا انجام شد می‌تواند به عنوان منبعی مهم برای ایشان عمل کند و لذا اهمیتی که بر هر صنعت می‌دهند براساس واقعیت‌های موجود باشد. سعی کنند همچون بسیاری وزارتخانه‌های دیگر فقط به یک موضوع تمرکز نکنند. یعنی به عنوان مثال اگر دولت در زمینه برنامه دولت الکترونیک فعال است وزیر چهار سال بر این موضوع به عنوان مأموریت اصلی خود توجه نداشته باشد و حوزه‌های فعالیت دیگر نیز مورد تمرکز ایشان و گروه اطراف قرار داشته باشد.
بنابراین انتظار دارم برای تمامی صنایع و زیرصنعت‌های این حوزه برنامه‌ریزی کنند و فقط بر برنامه‌ای که بیشتر از آن صحبت است و زمینه برای نمایش در جامعه فراهم بوده تمرکز نداشته باشند.

مسئله کپی رایت و حل مشکل مالکیت معنوی

موضوع کپی‌رایت و رعایت حقوق مؤلفان مسئله‌ای است که برای مدتی طولانی در ایران مورد بحث بوده و متأسفانه کماکان به هیچ نتیجه مشخصی ختم نشده و مشکل پابرجاست.
چند قانون متفاوت در مورد مالکیت فکری و معنوی در ایران وجود دارد که هیچکدام از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نیستند.
چنانچه این مشکل در زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گیرد، فضای وب به عنوان بستر تولید محتوا امکانی را در راستای فرهنگ‌سازی و نهادینه شدن مسئله حقوق مؤلفان به وجود می‌آورد. برای نمونه پایگاه‌های خبری و وبسایت‌های داخلی همه یک خبر یا مطلب را به صورت مشابه منتشر می‌کنند. هر چند وزارت ارشاد در سال‌های اخیر الزاماتی درباره ذکر منبع به کار گرفته است، اما اگر یک قانون قوی در مورد حق انتشار وجود داشته باشد فعالان این حوزه، بدون هیچ‌گونه ترس و واهمه‌ای کار حرفه‌ای می‌کنند و فضای وبسایت‌ها از نظر محتوا به پویایی می‌رسد.

تسهیل در امر صادرات نرم‌افزار

باید اشاره کنم که تدوین و تصویب آیین‌نامه اجرایی حمایت از صادرات نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات، قدم بسیار مهمی است که می‌تواند کمک موثری به توسعه صادرات غیرنفتی کشور کند. ایران به ویژه در سال‌های اخیر از ظرفیت و پتانسیل بالایی برخوردار شده است که با توجه به وجود نیروهای جوان و تحصیلکرده با انگیزه ایرانی در این حوزه امید بسیار زیادی درباره آینده تولید و توان صادرات وجود دارد.
نباید از نظر دور داشت که ارزآوری این حوزه بسیار بالا است اما متأسفانه از مشکل سرمایه‌گذاری رنج می‌برد.
 برای جذب سرمایه‌گذار و ارتقاء اصول این صنعت باید روابط بین‌المللی و تجاری کشور هم به سمت عادی سازی با جهان خارج حرکت نموده و تحول یابد چرا که شرکت‌های بزرگ این صنعت در سراسر دنیا همکاری‌‌های مستمر با یکدیگر دارند.

تدوین نظام‌نامه استاندارد برای کالاهای آی‌سی‌تی

دنیای امروز عرصه رقابت است و بدون رعایت استاندارد و حفظ کیفیت بالا در تولید کالاها نمی‌توان انتظار به دست آوردن بازار را داشت. به عبارت دیگر، اگر استاندارد وجود نداشته باشد، محصولی ایجاد نمی‌شود و کارآفرینی در خطر قرار می‌گیرد.
با ذکر این توضیحات تدوین نظام نامه استاندارد برای محصولات فناورانه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و این موضوع تاثیر مستقیمی بر آینده شرکت‌های فعال و صاحب فناوری در ایران و محصولات تولیدی آن‌ها خواهد داشت. تدوین استانداردهای کنترل کیفیت، تدوین دانشنامه تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، به روزرسانی استانداردهای ملی به منظور تطبیق با شرایط روز حاکم بر این صنعت و ایجاد گمرک تخصصی برای ترخیص کالاهای حوزه آی.سی.تی از جمله اقداماتی است که می‌توان برای کسب سهم از بازار این محصولات پیشنهاد داد.

انتهای پیام

به این محتوا امتیاز دهید: 

میانگین: 4.2 (15 رای)
سیتنا 1
2021-09-19 18:06

افزودن دیدگاه جدید